14 de nov. 2019





 22 DE NOVEMBRE
SANTA CECÍLIA, patrona dels músics

El 22 de novembre, celebrem Santa Cecília que és la patrona dels músics.

No sabem massa coses sobre la seva vida, però sembla que va pertànyer a una família romana bastant rica. Malgrat això, acostumava a vestir amb una túnica de tela aspra i va decidir consagrar la seva vida als altres i va ajudar a molts cristians de la seva ciutat.

Sembla que la santa no parava de cantar i resar en els moments més difícils.
L'any 177 d.C., abans de morir, Cecília va convertir la seva casa en una església que encara es conserva avui en dia a Roma, després de diferents restauracions.

La festivitat de la música s'ha anat celebrant al llarg dels anys a moltes ciutats europees i moltes associacions musicals porten el nom de la santa: esbarts dansaires, tunes, escoles de música, bandes etc.

A Barcelona, es feia una gran festa aquest dia. Quan arribava el 22 de novembre, es reunien músics de totes les contrades de Catalunya. Es celebrava una processó organitzada en petites orquestres fins a l'església de Santa Maria del Mar per resar a la santa.
Després, tots els músics s'escampaven per la ciutat i feien tocades en diferents places per alegrar el veïnat i donar lluïdesa a la festa.

En aquell temps, l'ofici de la música no era gaire important i als músics vinguts d'arreu, no se'ls pagava, però sí que se'ls parava taula i se'ls donava llit. Tothom allotjava músics pobres!

I... una curiositat... Sabíeu que Santa Cecília és també la patrona de l'Ajuntament de Lleida? Doncs sí! I especialment de la Guàrdia Urbana.


En honor a la patrona, però sobretot a la tradició, els nens i nenes de l’escola, estem aprenent l’himne a Santa Cecília que diu així:

HIMNE A SANTA CECÍLIA 


Per Santa Cecília
tots junts celebrem,
la nostra diada
ben musicalment.

Podem escoltar un concert, 
molts en trobarem 
i si no hi podem anar 
“nantres” el farem.

















https://drive.google.com/drive/u/0/my-drive