20 d’oct. 2019


DANSA LA CASTANYA

És una dansa popular del Pallars.
En alguns pobles d’aquesta comarca, el dia de Tots Sants passaven a recollir castanyes per les cases; un cop les tenien, encenien un gran foc a la plaça, les torraven i tothom participava de la gresca. Un dels balls que s’hi feien era el de La Castanya, les lletres del qual variaven cada any.

Els alumnes de P-5, Cicle Inicial i Cicle Mitjà l’estan aprenent i fins i tot han fet un dibuixos xulíssims dels diferents moviments.

Posició inicial: doble cercle de parelles encarades. Nois a dins i noies a fora, amb les mans a la cintura, els peus junts i fent balanceig.

 Moviment de punteig: en la primera i segona frase els balladors fan punteig alternant els peus, començant pel dret.

En sentir el  senyal del xiulet, els balladors es fan un picament a les cuixes, piquen de mans i finalment piquen les mans de la parella.

En la darrera frase, ens agafem la mà dreta amb la parella i fem una volta. Els nois tornen al mateix lloc, però les noies es desplacen cap a la dreta, queden canviades de parella i torna a començar el punteig…
D'aquesta manera quan acaba la dansa totes les noies han ballat amb tots els nois!





La nit de castanyada, també se celebra una festa tradicional anglosaxona: el Halloween.

Aquí et deixem el vídeo, per si vols assajar la dansa de la castanya però… ull !   ballada per nens i nenes disfressats de Halloween.